środa, 10 lipca 2013

Jak działają owoce?



Jak działają owoce w naszym organizmie?  Warto to wiedzieć.

-------------------------------------------------------------------

CZARNE JAGODY
(oczyszczają od środka) – ich barwnik – myrtillina wspólnie z innymi garbnikami dokładnie oczyszcza organizm. Czarne jagody szczególnie dobrze działają na jelita, zapobiegają zapaleniom i wstrzymują rozwój bakterii. Dodatkowo czarne jagody w łagodny sposób pobudzają trawienie.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Białawy nalot na skórce wskazuje, że jagody zostały dopiero niedawno zebrane.
-------------------------------------------------------------------

ŚLIWKI (dobre na trawienie) – kwas zawarty w śliwkach pobudza gruczoły ślinowe, a tym samym produkcję enzymów trawiennych. Jednocześnie wzmaga się wytwarzanie soku żołądkowego. Wówczas w jelicie pracuje przede wszystkim niezwykle dużo ciał balastowych. Ciała balastowe pęcznieję, wchłaniają substancje trujące oraz wiążą zbędny tłuszcz, który następnie jest wydalany, a nie magazynowany na brzuchu i biodrach. Duża ilość witaminy B również jest korzystna, ponieważ wzmacnia nerwy i zmniejsza stres.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Skórka powinna być jędrna, w żadnym wypadku nie może marszczyć się przy ogonku. Również wydzielanie nawet najmniejszej ilości soku świadczy o tym, że owoc jest przejrzały.

-------------------------------------------------------------------

ARBUZ (łagodnie odwadnia) – arbuzy pobudzają ogólną przemianę substancji płynnych w organizmie. Nadmiar wody jest wydalany dzięki dużej zawartości potasu, a moczopędne działanie sprzyja oczyszczaniu nerek.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Brązowe miejsca na twardej skórze są sygnałem ostrzegawczym: nie kupować! Tkanka owocu będzie na pewno spulchniała albo nawet zgniła. Dobry arbuz jest na zewnątrz twardy i pachnie przy nasadzie ogonka.

-------------------------------------------------------------------

KIWI (dostarczają dużo witamin) – największą zaletą smacznego kiwi jest to, że owoc ten zawiera więcej witaminy C niż cytryna. A organizm potrzebuje jej do redukcji tłuszczu! Ponadto w zielonym barwniku kiwi znajduje się dużo magnezu, który wzmacnia nerwy.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Zwracaj uwagę na to aby skórka kiwi była jędrna i nieuszkodzona.

-------------------------------------------------------------------

MORELE (transportują tlen) – Ten owoc dostarcza organizmowi kwasu pantotenowego. Jest to witamina B potrzebna do redukcji tłuszczu. Ponadto morele zawierają dużo żelaza, który transportuje tlen do komórek i dzięki temu w ogóle możliwe jest spalanie tłuszczu.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Skórka moreli powinna być aksamitna, ale jędrna.

-------------------------------------------------------------------

BRZOSKWINIE (dobre na wszystko) – duża ilość witamin A, B i C, ponadto substancje mineralne jak wapń, potas i magnez – brzoskwinia zawiera wszystko, czego organizm potrzebuje. Enzymy regulują łaknienie, a fruktoza zapobiega napadom wilczego apetytu na coś słodkiego.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Dojrzałą brzoskwinię od razu można poznać po zapachu. Pamiętaj: jeśli pestka łatwo odchodzi od miąższu, trafiłeś na gatunek, który szybko się psuje. Dlatego nie można takich owoców długo przechowywać.

-------------------------------------------------------------------

GRUSZKI (aktywizują organizm) – gruszki zawierają bor. Ten pierwiastek śladowy podnosi poziom testosteronu we krwi i dzięki temu aktywizuje cały organizm. Ponadto dojrzałe gruszki są lekkostrawne, szybko przechodzą przez żołądek i pobudzają ruchy jelita, zmniejszają ryzyko zaparć oraz pomagają w wydalaniu substancji trujących.

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Wystarczy lekkie odgniecenie i już można zauważyć, że dojrzała gruszka się psuje.  Jeśli widzimy na owocach brązowe miejsca, oznacza to, że nie warto ich kupować.
Pozdrawiam Agnieszka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz