Jak działają owoce w naszym organizmie? Warto to wiedzieć.
-------------------------------------------------------------------
CZARNE JAGODY (oczyszczają od środka) – ich barwnik – myrtillina wspólnie z innymi garbnikami dokładnie oczyszcza organizm. Czarne jagody szczególnie dobrze działają na jelita, zapobiegają zapaleniom i wstrzymują rozwój bakterii. Dodatkowo czarne jagody w łagodny sposób pobudzają trawienie.
TEST NA
ŚWIEŻOŚĆ
Białawy nalot na skórce wskazuje, że jagody zostały dopiero niedawno
zebrane.
-------------------------------------------------------------------
ŚLIWKI (dobre
na trawienie) – kwas zawarty w śliwkach pobudza gruczoły ślinowe, a tym samym
produkcję enzymów trawiennych. Jednocześnie wzmaga się wytwarzanie soku
żołądkowego. Wówczas w jelicie pracuje przede wszystkim niezwykle dużo ciał
balastowych. Ciała balastowe pęcznieję, wchłaniają substancje trujące oraz
wiążą zbędny tłuszcz, który następnie jest wydalany, a nie magazynowany na
brzuchu i biodrach. Duża ilość witaminy B również jest korzystna, ponieważ
wzmacnia nerwy i zmniejsza stres.
TEST NA
ŚWIEŻOŚĆ
Skórka powinna być jędrna, w żadnym wypadku nie może marszczyć się
przy ogonku. Również wydzielanie nawet najmniejszej ilości soku świadczy o tym,
że owoc jest przejrzały.
-------------------------------------------------------------------
ARBUZ
(łagodnie odwadnia) – arbuzy pobudzają ogólną przemianę substancji płynnych w organizmie.
Nadmiar wody jest wydalany dzięki dużej zawartości potasu, a moczopędne
działanie sprzyja oczyszczaniu nerek.
TEST NA
ŚWIEŻOŚĆ
Brązowe miejsca na twardej skórze są sygnałem ostrzegawczym: nie
kupować! Tkanka owocu będzie na pewno spulchniała albo nawet zgniła. Dobry
arbuz jest na zewnątrz twardy i pachnie przy nasadzie ogonka.
-------------------------------------------------------------------
KIWI
(dostarczają dużo witamin) – największą zaletą smacznego kiwi jest to, że owoc
ten zawiera więcej witaminy C niż cytryna. A organizm potrzebuje jej do
redukcji tłuszczu! Ponadto w zielonym barwniku kiwi znajduje się dużo magnezu,
który wzmacnia nerwy.
TEST NA
ŚWIEŻOŚĆ
Zwracaj uwagę na to aby skórka kiwi była jędrna i nieuszkodzona.
-------------------------------------------------------------------
MORELE
(transportują tlen) – Ten owoc dostarcza organizmowi kwasu pantotenowego. Jest
to witamina B potrzebna do redukcji tłuszczu. Ponadto morele zawierają dużo
żelaza, który transportuje tlen do komórek i dzięki temu w ogóle możliwe jest
spalanie tłuszczu.
TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Skórka moreli powinna być aksamitna, ale jędrna.
-------------------------------------------------------------------
BRZOSKWINIE
(dobre na wszystko) – duża ilość witamin A, B i C, ponadto substancje mineralne
jak wapń, potas i magnez – brzoskwinia zawiera wszystko, czego organizm
potrzebuje. Enzymy regulują łaknienie, a fruktoza zapobiega napadom wilczego
apetytu na coś słodkiego.
TEST NA
ŚWIEŻOŚĆ
Dojrzałą brzoskwinię od razu można poznać po zapachu. Pamiętaj:
jeśli pestka łatwo odchodzi od miąższu, trafiłeś na gatunek, który szybko się
psuje. Dlatego nie można takich owoców długo przechowywać.
-------------------------------------------------------------------
GRUSZKI (aktywizują
organizm) – gruszki zawierają bor. Ten pierwiastek śladowy podnosi poziom
testosteronu we krwi i dzięki temu aktywizuje cały organizm. Ponadto dojrzałe
gruszki są lekkostrawne, szybko przechodzą przez żołądek i pobudzają ruchy
jelita, zmniejszają ryzyko zaparć oraz pomagają w wydalaniu substancji
trujących.
TEST NA ŚWIEŻOŚĆ
Wystarczy lekkie odgniecenie i już można zauważyć, że
dojrzała gruszka się psuje. Jeśli
widzimy na owocach brązowe miejsca, oznacza to, że nie warto ich kupować.
Pozdrawiam Agnieszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz